Devasa Proje Başlıyor: Dünya’nın En Büyük Elektrik Hattı

Kuzey Denizi’nin altına yapılacak olan dünya çapındaki en büyük çoklu kullanımlı elektrik hattı, İngiltere’nin enerji arzını 1,8 milyon evin elektrik tüketimini karşılayacak kadar artıracak.

Elektrik şirketi Ulusal Şebeke ve Hollanda elektrik ağı TenneT, LionLink adını verdikleri elektrik hattı projesi üzerinde çalışıyor. Proje, 2030’ların başlarında tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanıyor. LionLink, açık deniz rüzgâr çiftliklerini Birleşik Krallık ve Hollanda arasında bağlayarak İngiltere’ye temiz, uygun fiyatlı ve güvenli enerji sağlamayı hedefliyor. Bu da ev faturalarının düşürülmesine katkı sağlayacak.

LionLink, diğer normal bağlantılardan farklı olarak sadece iki ülkeyi değil, açık deniz rüzgâr çiftlikleri ile Birleşik Krallık ile Hollanda’yı birbirine bağlayacak çok amaçlı bir elektrik hattı olarak dikkat çekiyor. Hükümetin önceliklerinden biri olan ekonomik büyüme çabaları, iş dünyası ile çalışarak gerçekleştiriliyor. Bu çabaların bir parçası olarak, temiz enerjinin arttırılması sadece daha iyi ücretli işlerin yaratılmasına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkenin yabancı gaz kaynaklarına olan bağımlılığını azaltarak ekonomik güvenliği güçlendiriyor.

İngiltere Enerji Güvenliği Bakanı Grant Shapps ise proje ile alakalı şu sözleri aktardı:

“Hollanda ile imzalanan tarihi anlaşma, iki ülkeyi bu heyecan verici yenilik ve mühendislik harikasıyla birbirine bağlıyor. Bugün Kuzey Denizi Zirvesi’nde birleşen Kuzey Avrupalı komşularımızla sahip olduğumuz güçlü bağlarla birlikte, enerji güvenliğimizi güçlendiriyor ve Putin’in Rusya’sına, onun küresel enerji piyasaları üzerindeki hakimiyet günlerinin iyi ve gerçekten sona erdiğine dair güçlü bir sinyal gönderiyoruz. Birleşik Krallık enerji firmalarının ve kuruluşlarının en iyilerinin benimle birlikte olmasından, İngiliz iş dünyası için bayrağı dalgalandırmaktan ve daha temiz, daha ucuz ve güvenli yenilenebilir teknolojilerdeki dünya lideri uzmanlığımızı sergilemekten gurur duyuyorum.”


Kuzey Denizi enerji sektöründeki yatırımlar, İngiltere’nin kıyı bölgelerine her yıl 20 milyar sterlinlik bir katkı sağlaması ve yaklaşık 40.000 nitelikli yeşil iş oluşturması bekleniyor.