Dev Projede Türk İmzası Atıldı

Nükleer Sanayi Derneği (NIATR) Başkanı Alikaan Çiftçi, Akkuyu NGS projesi sayesinde Türk firmalarının önemli bir deneyim elde ettiğini ifade ederek, “Türk nükleer sanayicileri, uluslararası arenada kendilerini kanıtlamaya hazır durumda” dedi.

Nükleer Sanayi Derneği (NIATR) Genel Kurulu gerçekleştirildi ve Alikaan Çiftçi, NIATR Yönetim Kurulu Başkanı olarak yeniden seçildi. Yeni dönemde, Türkiye’nin nükleer enerji hedefleriyle uyumlu olarak daha etkin çalışmalara imza atacaklarını belirten NIATR Başkanı Alikaan Çiftçi, “Bugün dünyada enerji sorunlarına bir çözüm olarak nükleer enerji, hükümet programlarında önemli bir yer edinmiştir. Hem yeni nükleer santral projeleri hem de küçük nükleer reaktörler (SMR) için yoğun çalışmalar devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Akkuyu, Know-How Kazandırdı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) nükleer enerjinin geleceğine dair tahminine atıfta bulunan Çiftçi, 2050’ye kadar nükleer elektrik üretim kapasitesinin iki katından fazla artacağını belirtti. Çiftçi, “Bu bağlamda, hem Türkiye’nin büyüyen nükleer hedefleri hem de dünya genelindeki bu perspektif doğrultusunda, nükleer sanayiciler olarak rolümüzü güçlendirecek ve etkinliğimizi artıracak adımlar atacağız. Orta Doğu ve Afrika’da gerçekleştirilecek yeni nükleer santral projelerinde Türk şirketlerinin etkili bir şekilde yer almasını arzuluyoruz.

Akkuyu NGS projesi ile Türk firmaları, nükleer enerji sektöründe hem inşaat hem de malzeme üretimi konularında önemli deneyim ve bilgi birikimi kazanmaya devam ediyor. Türk nükleer sanayicileri, yeni projelere katılmaya ve uluslararası alanda kendilerini kanıtlamaya hazır durumda” şeklinde konuştu. Çiftçi, NIATR’ın Türk iş dünyasının nükleer sektördeki hedefleri için kritik bir rol oynadığına vurgu yaparak, “NIATR’ı dünya nükleer sektöründe tanınan bir kuruluş haline getirmek için büyük çaba harcadık. Dünya Nükleer Birliği dahil birçok kuruluşa üye olduk ve bir dizi iş birliği anlaşması imzaladık. OECD bünyesinde yer alan Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ve IAEA gibi önemli kuruluşlarla güçlü bir iletişim ağı oluşturduk. Yolumuz uzun ancak elde ettiğimiz başarıları önemsiyoruz. Türk nükleer iş dünyası dünya genelinde de tanınır hale gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.