Çin’li Astronotlar Uzayda Kan Hücresi Yetiştirdi

Çin’in uzay istasyonu Tiangong’da bulunan astronotlar, insan kök hücresi yetiştirme konusunda başarılı olduklarını ve bu başarının aynı zamanda bir ilk olduğunu açıkladılar.

Çinli astronotlar, South China Morning Post‘un haberine göre uzayda kök hücre yetiştirme konusunda türünün ilk örneği olduğunu söyleyerek önemli bir başarı elde ettiklerini açıkladılar. Eğer bu doğrulanırsa, deneyin kök hücre araştırmalarından rejeneratif tıbba ve uzay yolculuğunun insan hücresi üzerindeki etkisine kadar çeşitli alanlarda etkileri olabilir.

Çinli Astronotlar Uzayda İnsan Kan Hücresi Yetiştiriyor

Hong Kong merkezli gazetenin haberine göre, geçen ay yörüngeye fırlatılan insan pluripotent kök hücreleri, herhangi bir ana insan hücresine dönüşebilen embriyonik hücreler, Çin’in iki yıl önce fırlattığı uzay istasyonu Tiangong’a götürüldü. Astronotlar, hücreleri istasyonun ileri yaşam bilimleri deneylerine ayrılmış bir bölümünde yaklaşık iki hafta boyunca kültürlenmeye/yetiştirmeye tabi tuttular. Pazar günü ise yetiştirilen kök hücreler, daha ileri analizler için Dünya’ya geri döndü.

Aktarılanlara göre Çin Bilimler Akademisi’nden baş bilim insanı Lei Xiaohua devlet kanalına yaptığı açıklamada “Uzayda insan kanı kök hücreleri üretmek olan deneyimizin ilk hedefine ulaştık. Yörüngedeyken kök hücreler iyi durumdaydı ve toplanan veriler netti ve beklentilerimizle uyumluydu.” dedi.

Uzaya Kök Hücre Gönderen Tek Ülke Çin Değil

Cedar-Sinai‘deki araştırmacılar geçtiğimiz ay, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kök hücreler göndererek, mikro yerçekiminde büyük miktarlarda kök hücre yetiştirip yetiştiremeyeceklerini test etmeyi amaçladılar. Uzay, kök hücrelerin üç boyutlu büyümesine olanak sağlayarak, tipik bir Dünya tabanlı laboratuvara kıyasla harika bir ortam gibi görünüyor. Axiom Space ve uzay turistlerinden oluşan mürettebat, araştırmacıların bu değerli kargoyu istasyona taşımasına yardımcı oldu.