Biyoteknolojideki Trendler Dünyayı Değiştiriyor

Yapay zekânın gelişimi ve büyük veri teknolojilerinin kullanımı, biyoteknoloji sektörünün hızla evrilmesine ve alt başlıklarının çeşitlenmesine olanak tanıyor.

Her gün dünyada yepyeni bir biyoteknolojik yeniliğe tanık oluyoruz. Biyoteknolojideki teknolojik gelişmeler ve trendler hakkında bilgi almak üzere Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB) ve Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş ile görüştük. Dr. Varlıbaş, biyoteknoloji alanında dünyada buluşlar yapan Türk bilim insanlarının önemli başarılar elde ettiğini belirtti ve şu özet bilgileri paylaştı: “Bence hiçbir sektör, teknolojinin ve yapay zekânın bu kadar hızlı gelişimine hazır değildi. Ancak biyoteknoloji, tüm bu hızlı değişime hızla adapte oldu ve sağlık başta olmak üzere tüm sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor.

Özellikle sağlık biyoteknolojisinde son dönemdeki gelişmeler oldukça dikkat çekici. Tek ve çift sarmallı RNA molekül tabanlı tedaviler geliştirilmekte. Biontech’in mRNA aşısının kanser tedavisindeki umut verici sonuçları basında geniş yer buldu, hatta İngiltere’de Adrian Taylor’ın kanser aşısı ile tedavi edilen ilk hastalardan biri olduğu açıklandı. Kanserin yanı sıra, HIV gibi birçok hastalığın tedavisinde bu tür RNA tabanlı yenilikçi tedavi yöntemlerinin uygulanması bekleniyor.

Gen Düzenleme Teknolojileri Dünyada Kabul Edilmeye Başlandı

CRISPR olarak bilinen gen düzenleme teknolojileri, dünyada önemli bir konu haline gelmiştir. Başlangıçta birçok ülke tarafından reddedilen bu yöntem, artık genel olarak kabul görmektedir. Kalıtsal kan hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmesi için önce Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), ardından da ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Gen düzenleme yöntemleri ve ilaçları, doğuştan körlük gibi nadir görülen hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. Ayrıca, gen düzenleme yöntemleri tarımda da bitkilerin dayanıklılığını artırmak için kullanılmaktadır.

2024 Biyoteknoloji İçin Stratejik Bir Yıl

Biyoteknoloji endüstrisinde, geliştirilecek çok alan, keşfedilecek konular ve yepyeni buluşlar mevcuttur. Bu alanın canlı ve dinamik yapısı içinde, büyük satın almalar, ortaklıklar ve iş birlikleri artacaktır. Aynı zamanda, sürdürülebilir bir dünya için bu konulara yönelik yeni standartlar, etik bakış açıları ve kurallar geliştirilecektir. Biyoteknoloji, yatırımcılar ve girişimciler için hızla büyüyen bir alan olacaktır. 2024 yılı, özellikle biyoteknoloji alanında stratejik bir yıl olarak kaydedilebilir. Biyoteknoloji Vadisi olarak, bu güçlü potansiyele sahip stratejik alanda, yalnızca sağlık sektörüne değil, tüm sektörlere yönelik dünya genelindeki gelişmelere öncülük etmek ve bir üs oluşturmak için, öngörülü, inovasyona odaklı yeni nesil sanayicilerimizle birlikte var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.