Bir Asteroidin Yüzeyinde İlk Defa Su Bulundu

Bilim insanları, Iris ve Massalia adı verilen iki asteroidin yüzeyinde su molekülleri bulmuşlardır. Bu anlamlı keşif, NASA’nın emekliye ayrılmış olan SOFIA hava gözlemevi tarafından gerçekleştirilmiştir. NASA ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) tarafından işletilen ancak artık emekli olan Kızılötesi Astronomi için Stratosferik Gözlemevi (SOFIA) tarafından toplanan veriler kullanılarak ilk defa bir asteroidin yüzeyinde su bulundu. SOFIA verilerini inceleyen bilim insanları Iris ve Massalia adı verilen iki asteroidin yüzeyinde su moleküllerini keşfetmeyi başardı.

Bir Asteroidde İlk Defa Su Bulundu

SOFIA’nın Sönük Nesne Kızılötesi Kamerası (FORCAST) ile yapılan gözlemler sonucunda, Iris ve Massalia asteroidlerinin yüzeylerinde belirli bir dalga boyundaki ışığın yansımasıyla su moleküllerinin varlığına işaret eden tespitler gerçekleştirildi. Bilim insanları, asteroitlerin önemli olduğunu belirtiyor, çünkü bu nesneler geçmişe dair önemli bilgiler içerebilir. Aslında, asteroitler gezegen olamamış veya bu süreçten kalan kalıntılardır; bu nedenle, bu nesnelerin bileşimleri, suyun Dünya’ya veya diğer gezegenlere nasıl ulaştığı konusunda ışık tutabilir.

İncelenen Iris ve Massalia asteroidleri sırasıyla 199 kilometre ve 135 kilometre çaplarına sahiptir ve Güneş’ten ortalama 2,39 astronomik birim (AU) veya yaklaşık 357 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadırlar. Bilinmeyenler için, 1 astronomik birim, Güneş ile Dünya arasındaki mesafedir.

Yapılan açıklamaya göre, Iris ve Massalia asteroidleri, Güneş’e uzak olmaları nedeniyle yüzeylerinde su bulundurabiliyor. Güneş sisteminin iç kesimindeki asteroidlerde su bulunmamaktadır, çünkü buradaki yüksek sıcaklık asteroidlerdeki suyu buharlaştırır. Ancak Iris ve Massalia, bu kadar uzakta değiller. Bu nedenle, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında daha fazla su içeren asteroid olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, asteroitlerin Dünya’nın suyunun birincil kaynağı olduğuna ve yaşam için gerekli elementleri sağladığına inanılmaktadır.

Asteroitlerden toplanan ve Dünya’ya getirilen örneklerde su molekülleri tespit edilmiş olsa da, bu kez uzaydaki bir asteroidin yüzeyinde ilk kez su molekülleri bulunmuştur. Daha önce yapılan ayrı bir çalışmada SOFIA, Ay’ın güney yarımküresindeki en büyük kraterlerden birinde benzer su izleri bulmuştu. Bu çalışma da, Ay araştırmasının bulgularına dayanarak gerçekleştirilmiştir.