Bilim İnsanları İnsan Embriyoları Oluşturdu

Bilim insanları, devrim niteliğinde bir gelişmeyle kök hücreleri kullanarak sentetik insan embriyoları oluşturarak yumurta veya sperm gereksinimini ortadan kaldırdı.

Bilim insanları, kök hücreleri kullanarak sentetik insan embriyoları oluşturarak önemli bir ilerleme kaydettiler. Ancak bu başarı, ciddi etik ve yasal sorunları da beraberinde getiriyor. Bu çalışma, genetik bozuklukların etkisi ve tekrarlayan düşüklerin biyolojik nedenleri konusunda önemli katkılar sağlama amacını taşıyor.

Sentetik insan embriyoları oluşturuldu

Bununla birlikte, uzmanlar, bu tür çalışmaların birçok ülkedeki mevcut yasal düzenlemelerin dışında olduğunu ve ciddi etik ve yasal sorunları beraberinde getirdiğini ifade ediyorlar. Embriyolarda bir kalp veya beyin başlangıcı olmamasına rağmen, tipik olarak plasenta, yumurta sarısı kesesi ve embriyonun kendisini oluşturacak hücreler bulunuyor. Cambridge Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Magdalena Zernicka-Goetz, embriyonik kök hücrelerin yeniden programlanmasıyla insan embriyosuna benzer modeller oluşturabileceğimizi belirterek şunları söyledi: “Embriyonik kök hücrelerin yeniden programlanmasıyla insan embriyosu benzeri modeller oluşturabiliriz.”

Klinik kullanım mümkün değil

Öte yandan, sentetik embriyoların yakın gelecekte klinik olarak kullanılma olasılığı bulunmamaktadır. Bu embriyoların bir hastanın rahmine yerleştirilmesi yasa dışı olacaktır. Ayrıca, sentetik modellerin implant edildiğinde olgunlaşmaya devam edip etmeyeceği henüz belirsizdir. Zernicka-Goetz, çalışma kapsamında embriyoların doğal bir embriyonun 14 günlük gelişimine denk bir aşamaya kadar geliştirildiğini belirtmiştir. 14 günden daha uzun süreli araştırmalar yapılamamaktadır çünkü yasal sınırlar bulunmaktadır. Bilim insanlarına göre, çalışmanın amacı gelişimin “kara kutu” olarak adlandırılan dönemine ışık tutmaktır.