Avrupa’da İlk Yüksek Basınçlı Hidrojen İstasyonu Açıldı

Endüstri ve sağlık sektörlerinde gazlar, teknolojiler ve hizmetler alanında faaliyet gösteren şirket Air Liquide, Fos-sur-Mer (Marsilya) bölgesinde yüksek basınçlı hidrojen yakıt ikmal istasyonunu açtı.

Air Liquide, boru hattıyla düşük karbonlu hidrojen tedarik eden büyük kapasiteli yüksek basınç istasyonunun açılışında IVECO ağır hizmet yakıt hücreli kamyon prototipini de tanıttı. Bu açılış, Aralık 2021’de imzalanan Mutabakat Anlaşması ile birlikte, iki şirketin Avrupa’da hidrojen mobilitesinin geliştirilmesine yönelik taahhüdünü bir adım ileriye taşıyor.

Mutabakat Anlaşması, hidrojenli ulaştırma sektörünün gelişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu amaçla, Air Liquide’in üretim, depolama ve dağıtım konusundaki uzmanlığı ile alternatif yakıtlarla çalışan araçların üretiminde öncü bir marka olan Iveco Group’un bilgi birikiminin birleşmesi oldukça önemli. Hedef, hidrojen kullanımının tüm Avrupa’da yaygınlaşmasını sağlamaktır. Bu çözüm, uzun taşımacılık alanında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, 700 bar basınçta hızlı bir yakıt ikmali süresine imkan tanımak.

Fos-sur-Mer istasyonu, Fransız fonları tarafından desteklenen HyAMMED (“Hydrogène à Aix-Marseille pour une Mobilité Ecologique et Durable”) projesinin bir parçası. Bu yeni istasyon aynı zamanda Avrupa projesi H2Haul’un ortaklaşa finanse edilen Temiz Hidrojen Ortaklığı’nın bir parçasıdır.

Air Liquide ve IVECO, 2019 yılında başlatılan H2Haul projesinin ilk ortakları arasında yer alıyor. R’Hyse projesi kapsamında, 2025 yılından itibaren potansiyel olarak 50 adet IVECO hidrojen kamyon filosu için Salon-de-Provence’da ağır vasıtalara yönelik ikinci bir yüksek kapasiteli istasyon (700 bar, 2 ton/gün) daha kurulacak.