Astronotlara Yardım Edebilecek Robot Geliştirildi

Araştırmacılar, Ay veya Mars gibi yerlerde yerleşim kurulacaksa, insanların robotlardan yardım almalarının gerekeceği konusunda hemfikirler. Bu amaçla, astronotlara yardımcı olmak için tasarlanmış olan şekil değiştiren bir robotu kamuoyuna tanıttılar.

Önümüzdeki birkaç on yıl, insanlı uzay yolculuklarıyla geçecek ve Ay’a yönelik görevler ve uzun vadeli projeler geleceğin uzay varlığını şekillendirecekler. Ay’da kurulacak üsler ve fiziksel faaliyetler ise belirli bir risk taşımakta. Bu nedenle bilim dünyası, uzayda insanlara yardımcı olacak robotlar üzerinde çalışıyor.

Origami tarzı robot geliştirildi

Yakın bir gelecekte Ay’a giden astronotlara, “Mori Modular Robot for Space” veya kısaca “Mori3” olarak adlandırılan şekil değiştirebilen robotlar eşlik edebilir. EPFL Mühendislik Fakültesi’nden bir ekip, Nature Machine Intelligence dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, Mori3’ün kolayca monte edilebilen şekil değiştirebilen bir robot yaratma fikri üzerinde çalıştığını duyurdu. Origami benzeri bu robot, farklı boyutlarda poligonları oluşturmak için bir araya getirilebilen ayrı üçgen modüllerden oluşuyor.

Bu modüler yapı sayesinde robot, Ay’a kolaylıkla gönderilebilecek. Duyuruya göre, Mori3 robotları Ay’da gerçekleştirmesi gereken üç temel görevi yerine getirebiliyor:

Hareket etme, nesneleri tutup taşıma ve insanlarla etkileşime geçebilme.

Mori3’ü geliştiren araştırmacılar, belirli görevler için tasarlanmış robotların daha verimli olacağını kabul etmelerine rağmen, Mori3’ün özellikle dar ve sıkışık alanlarda görevleri tamamlamak zorunda olan astronotlar için çekici bir seçenek haline getiren çok yönlülüğünün umut verici olduğunu düşünüyorlar. Mori3’ü yaratan araştırmacı ekibin lideri Jamie Paik, yaptığı açıklamada, geliştirdikleri platformun maliyetli yapıların oluşturulmasında kullanılabileceğini belirtti. Paik’e göre, Mori3 gibi genel amaçlı bir robot, belirli alanlarda uzmanlaşmış robotlardan daha az etkili olacak, ancak Mori3’ün asıl avantajı da bu çok yönlü kullanım potansiyeline sahip olmasıdır. Araştırmacılar, Mori3 robotlarının iletişim amaçlı ve harici onarımlar için kullanılabileceğini umuyorlar.

author avatar
Aleyna Yıldırım
Editör