ASELSAN ve TUSAŞ Arasında Dev Anlaşma!

ASELSAN ile bir yurtiçi firma arasında yeni nesil bir Radar Sistemi geliştirilmesi için sözleşme imzalandı.

16 Mayıs 2023 tarihinde ASELSAN tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildiride, 365 milyon 625 bin TL ve 18 milyon 750 bin dolar değerinde yeni nesil bir Radar ve Elektronik Harp Sistemleri sözleşmesi imzalandığı açıklanmıştır. Yapılan bildiride şu ifadelere yer verilmiştir:

“ASELSAN ve TUSAŞ İş Ortaklığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Radar ve Elektronik Harp Sistemleri tedariği, aviyonik yazılım geliştirilmesi ve entegrasyonuna yönelik bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında ASELSAN iş payı tutarı 365.625.000 TL ve 18.750.000 dolar olarak belirlenmiştir. Bu açıklama, Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan alınan izin doğrultusunda yapılmıştır.“

ASELSAN’ın halihazırda 35 farklı radar geliştirdiği ve çoğu küçük boyutlu olmak üzere 1500’den fazla radarın aktif olarak görev yaptığı bilinmektedir. Şirketin 29 geliştirme aşamasındaki radar projesi bulunmaktadır. Şu anda devam eden 12 radar projesi, ASELSAN’ın 2030’lu yıllarda hedeflediği radar projelerinin bir parçasıdır.

2022-23 yılları hedeflerine göre, ASELSAN’ın S bant radar çalışmalarını tamamladığı görülmektedir. S bant radarlar, Uzun Menzil Silah Tespit Radarları ve Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) olarak tanımlanabilir. EİRS sistemi, yakında Fransız Thales lisansı ile Türkiye’de üretilen TRS-22XX radarlarının yerini alacaktır. Bu kapsamda, ilk EİRS fabrika kabul testlerini tamamlayarak Adana’da konuşlu bir TRS-XX22 radarının yerini almıştır. Taşınabilir ve Sabit EİRS üretim sayısının 2030 yılına kadar 18 adet civarında olması planlanmaktadır.

Kara konuşlu radarlara ek olarak, ASELSAN savaş uçakları için burun radarı geliştirmektedir. F-16, AKINCI TİHA, HÜRJET ve KIZILELMA için burun radarı çalışmaları devam etmektedir. MMU için çalışmalar ise diğer projelerden biraz daha geride olup, teknoloji hazırlık seviyesi yükseldiğinde 2023 yılı sonlarına doğru başlatılacak projelerle ilk ürünlerin ortaya çıkması beklenmektedir.

SİPER Hava Savunma Sistemi’nde görev yapacak olan Alçak İrtifa Radarı (AİR) ve Erken İhbar Radarı ilgili geliştirmeler tamamlanarak sistemler teslim edilmiştir. Bu kapsamda, radarlar SİPER Hava Savunma Sistemi testlerinde aktif olarak kullanılmaktadır. ALTAY tankının korunması için hayati öneme sahip AKKOR’un radarının kabul testleri ise devam etmektedir.