Anadolu Isuzu’nun Otonom Elektrikli Otobüsü

Anadolu Isuzu‘nun otonom elektrikli test otobüsü NovoCiti Volt, farklı trafik koşullarında yol üzerindeki işaretlere ve trafik ışıklarına uygun olarak, karşıdan karşıya geçen yayalarla veya hareket halinde veya durmakta olan araçlarla uyumlu, güvenli bir şekilde sürüş yeteneğini gösterdi.

Anadolu Isuzu’nun açıklamasına göre, marka otomotiv endüstrisini etkileyen en son trendlere ve teknolojilere öncülük etmek amacıyla AR-GE çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Otonom sürüş teknolojileri alanındaki çalışmalarını ilerleten Anadolu Isuzu, iş birliği ve ekosistemle uyumlu bir yaklaşım sergileyerek Leo Drive girişimiyle iş birliği yapıyor. Şirket, Leo Drive ile yaptığı bu iş birliği sayesinde, 8 metrelik tam elektrikli otobüsü Novociti Volt’u sürücüsüz bir araç platformuna dönüştürmeyi başardı.

NovoCiti Volt test aracı, bir dizi gelişmiş teknolojiye sahip LiDAR kameralar, sensörler, özel işlemciler ve kontrolörler ile bağlantılı sürüş sistemleriyle donatıldı. Bu araç, yolculu ve yolcusuz birçok farklı senaryoda test edildi. Gerçekleştirilen test sürüşleri, Gebze Teknik Üniversitesi kampüsünde yapıldı ve elde edilen veriler, otonom sürüş çözümünün geliştirilmesi için en iyi şekilde kullanıldı. NovoCiti Volt, 3. seviye otonom araç olarak kabul edilir ve farklı trafik koşullarında yol üzerindeki işaretlere ve trafik ışıklarına uygun şekilde hareket edebilme yeteneği göstererek, karşıdan karşıya geçen yayalarla veya hareket halinde veya duran araçlarla uyumlu ve güvenli bir sürüş gerçekleştirebildi.

Söz konusu proje kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Autoware Foundation ile iş birliği içinde yürütülüyor. Autoware Foundation, otonom sürüş teknolojisini herkese sunmayı hedefliyor ve bu doğrultuda açık kaynak tabanlı çözümleri destekliyor.

Anadolu Isuzunun otonom elektrikli otobüsü sürüş testlerini başarıyla tamamladı

Otonom elektrikli otobüs, başka şirketler tarafından destekleniyor

2015 yılında kurulan ve faaliyetlerini YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde sürdüren Leo Drive girişimi, yakın bir zamanda Japonya merkezli otonom araç teknoloji şirketi Tier IV‘den yatırım aldı. Japonya merkezli TIER IV şirketi, Leo Drive’a yatırım yaparak güvenli otonom sürüş sistemleri geliştirmeyi hedefliyor. Bu amaçla, açık kaynak tabanlı bir dijital ikiz çözümüne dayalı otonom sürüş simülatörü olan AWSIM’i (Scene Simulator for Autoware) bu projede etkin bir şekilde kullanıldı.

Autoware.AI, otonom sürüş ekosisteminin en büyük açık kaynak topluluğu tarafından destekleniyor ve şu anda 20‘den fazla ülkede 100‘den fazla şirket tarafından kullanılıyor. Autoware, 2017 yılından bu yana Japonya’da kamuya açık yollarda sürücüsüz araçlar için lisans almış durumda. Anadolu Isuzu ve Leo Drive’ın başarılı bir şekilde uyguladığı Autoware tabanlı otonom sürüş çözümü, test ve geliştirme aşamalarındaki tüm yüksek tanımlı haritalar, veri kümeleri, dijital ikiz simülasyon kayıtları ve sistem mimarileri gibi unsurları açık kaynak olarak bu alandaki geliştirici topluluğuyla paylaşmayı amaçlıyor.

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu olarak, otomotiv endüstrisini dönüştüren trendleri izlemekle kalmıyor, bu trendlerde aktif bir oyuncu olarak yer alıyoruz. Gücümüzü ticari araçlar alanında 40 yılı aşkın uzmanlığımızdan, yenilikçi ve çevreci karakterimizden ve nitelikli AR-GE yeteneğimizden alıyoruz. Anadolu Isuzu olarak sürekli gelişen elektrikli araç portföyümüzle birlikte biyogaz ve hidrojen yakıtlı araçlar gibi çevreci araçlarımızın yanı sıra otonom sürüş teknolojileri alanındaki çalışmalarımızla da sektörümüze öncülük ediyoruz. Otonom 3. seviyede dünyanın en ileri açık kaynak teknolojilerini etkin biçimde kullanarak başarıyla sürdürdüğümüz bu proje bizim yenilikçi, sürdürülebilir, güvenli, konforlu araçlar üretmeye yönelik vizyonumuzun çok önemli bir bileşenini oluşturuyor. Üretim altyapımızla, teknoloji ve uzmanlığımızla hem yurt içinde hem de yurt dışında yer aldığımız pazarlardaki müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız.”