ABD İlk Dikey Tarım GES’ini Kuruyor

ABD’li iSun şirketi, Alman Next2Sun şirketi ile işbirliği yaparak ABD’nin ilk dikey agrivoltaik sistemini kuracak. Bu sayede tarım arazilerini kaybetmeden elektrik üretmek mümkün olacak.

ABD merkezli güneş enerjisi geliştiricisi iSun, Alman agrivoltaik (tarım güneş enerjisi) şirketi Next2Sun ile işbirliği yaparak ABD’nin ilk dikey agrivoltaik sistemini kuracak. Next2Sun, patentli dikey montaj sisteminde çift yüzeyli güneş panelleri kullanacak. Şirket, sisteminin tarıma dayalı kurulumlar için ideal olduğunu belirtiyor, çünkü yoğun olmayan saatlerde enerji üretiyor ve tarım arazilerinde aşırı inşaat yapılmasını engelliyor. Sistem halihazırda Almanya’daki çiftliklerde başarıyla kullanılmaktadır.

ABD’nin ilk dikey agrivoltaik sisteminin inşaatı 2024’ün başında Vermont’ta başlayacak. Sistem, 3.7 dönümlük bir alana kurulacak ve 69 sıra dikey panel dizisi, 9 metre aralıklı olarak yerleştirilecek. Güneş panellerinin arasına, havuç, pancar gibi kök sebzelerin yanı sıra safra bitkisi de ekilecek.

iSun CEO’su Jeffrey Peck, “Modüllerin dikey montajı ve kurulumun çiftçinin ihtiyaçlarına uyarlanabilirliği sayesinde, değerli arazi neredeyse tamamen tarım için korunuyor.” şeklinde konuştu.

Şirketler, sistemin üreteceği güç miktarını, temiz elektrikten kimin yararlanacağını veya müşterinin kim olduğunu paylaşmıyor.