ABD Güneş Panellerinin Tamamını Geri Dönüştürecek

Güneş panelleri, güneş enerjisinin elektriğe dönüşümü için temel ürün olsa da ömürleri dolduğunda geri dönüştürülmeleri gerekiyor. ABD ise bir ilke imza atarak tüm panellerini geri dönüştürecek.

Danimarkalı yenilenebilir enerji şirketi Orsted, ABD’de kullanım süresini tamamlamış güneş panellerini geri dönüştürmek için Teksas merkezli SOLARCYCLE şirketiyle ortaklık kuracağını duyurdu. Bu işbirliği, güneş panellerinin atık yönetimi ve geri dönüşümü konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Güneş panellerinin ömrünü tamamladıktan sonra doğru bir şekilde geri dönüştürülmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına ve yenilenebilir enerji sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır. Orsted ve SOLARCYCLE’ın bu ortaklıkla, güneş enerjisi alanında daha sürdürülebilir bir döngü oluşturma hedefine ulaşması beklenmekte.

Güneş Panellerinin Yüzde 100’ü Geri Dönüştürülecek

Orsted, güneş enerjisi sektöründe bir ilki gerçekleştirerek, ömrünü tamamlamış güneş panellerinin yüzde 100’ünü yeniden kullanma veya geri dönüştürme taahhüdünü kayıtlara geçirdi. Ayrıca, 2021 yılında First Solar ile bir geri dönüşüm sözleşmesi imzalayarak ince film modülleri için atık yönetimini de önemseyen bir adım attı. SOLARCYCLE ile işbirliği yaparak, 2022’de Teksas’ta bir geri dönüşüm merkezi açtı.

Orsted’in ABD’deki güneş enerjisi projeleri henüz erken aşamalarda olmasına rağmen, şu anda 4.000 paneli geri dönüştürmeyi başardı. SOLARCYCLE ile yapılan anlaşma, Orsted’in artık kristal silikon (c-Si) güneş modülleri için bir geri dönüşüm planına sahip olacağını ve böylece tüm projelerinin geri dönüşüm kapsamına gireceğini göstermekte. Bu anlaşma sayesinde, Orsted güneş panellerini geri dönüşüme sokmanın yanı sıra gelecekteki projelerinde de sürdürülebilir bir atık yönetimi stratejisi uygulayacaktır. Ayrıca, Orsted, 2030 yılına kadar 50 gigawatt yenilenebilir enerji kapasitesi (güneş ve rüzgar) kurmak için 68 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını duyurmuştu.

Güneş Panellerinin Geri Dönüşümü Neden Önemli?

Günümüzde kullanılan güneş panellerinin içerisinde temel olarak cam ve silikon malzemelerinin yanında gümüş, bakır ve alüminyum gibi değerli metaller yer alıyor. Bu malzemelerin tamamını geri dönüştürmek yeni güneş panelleri oluşturmak için ciddi öneme sahip. Ek olarak bu sayede atıklar azaltılacak, daha sonra çıkarılması ve rafine edilmesi gereken ham madde kaynak miktarını azalacaktır. ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nın 2022 yılındaki verilerine göre güneş panellerinin geri dönüştürülmesi 2040 yılına kadar ABD’deki yerli güneş enerjisi üretim ihtiyaçlarının en az yüzde 25-30’unu karşılayabilir. Dolayısıyla, yenilenebilir enerjide geri dönüşümü büyütmek hem kaynakların optimum kullanımı hem de maliyetin dengelenmesi açısından önemli.