7 Sanayi Sektöründen Rekor İhracat Gerçekleşti!

Sanayi bünyesinde bulunan 7 sektör, tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatına ulaştı.

Bu yılın ilk 5 ayında Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 artarak 102 milyar 520 milyon dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sanayi ihracatı ise ocak-mayıs döneminde yüzde 4,4 azalarak 73 milyar 505 milyon dolara geriledi. Sanayi dış satımında, küresel ve ulusal ölçekte yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, bazı sektörler ihracat rekorları kırarak öne çıktı. Söz konusu dönemde sanayi sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payı yüzde 71,7 oldu. Deri ve deri mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayi ile iklimlendirme sanayi sektörleri, tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatını gerçekleştirdi.

Otomotiv İhracatı 14 Milyar Doların Üzerinde

Söz konusu dönemde, deri ve deri mamulleri sektörü 866 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu sektörde yüzde 7,5‘lik bir ihracat artışı kaydedildi. Otomotiv endüstrisi ise 14,3 milyar dolarlık ihracatla en yüksek dış satım rakamına ulaştı ve yüzde 14,8‘lik bir ihracat artışı yaşandı. Elektrik ve elektronik sektörü ise 6,6 milyar dolarlık ihracatla katkıda bulunurken, yüzde 10,2‘lik bir artış kaydedildi. Makine ve aksamları sektörü ise 4,6 milyar dolarlık ihracatla öne çıkarken, yüzde 12,2‘lik bir artış yaşandı. Mücevher sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla öne çıktı ve yüzde 21‘lik bir artış kaydedildi. Savunma ve havacılık sanayii ise 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve yüzde 22,5‘lik bir artış yaşandı. İklimlendirme sanayii ise yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracatla öne çıktı ve yüzde 8,3‘lük bir artış kaydedildi.

Ülkelere göre bakıldığında yılın 5 ayında Rusya Federasyonu’na, deri ve deri mamulleri 102,7 milyon dolar, makine ve aksamları 564,9 milyon dolarlık dış satım yaptı. Almanya’ya, otomotiv endüstrisi 2 milyar dolarlık, iklimlendirme sanayii 318,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birleşik Krallık’a elektrik ve elektronik sektörü 644,8 milyon dolarlık, Birleşik Arap Emirlikleri’ne mücevher sektörü 634,5 milyon dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul’dan yapılan ihracatlar incelendiğinde, deri ve deri mamulleri sektöründen 539,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Makine ve aksamları sektörü ise 1,5 milyar dolarlık ihracatla katkıda bulundu. İklimlendirme sanayi ürünleri ise 1,2 milyar dolarlık ihracatla öne çıktı. Elektrik ve elektronik aletleri sektöründen 3,3 milyar 300 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Mücevher sektörü ise 2 milyar 307 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kocaeli ilinden ise 3,7 milyar dolarlık otomotiv endüstrisi dış satımı gerçekleşti. Bu da Kocaeli’nin önemli bir otomotiv üretim ve ihracat merkezi olduğunu göstermektedir.

author avatar
Aleyna Yıldırım
Editör