2023’ün Bilimi Şekillendirenler Listesinde ChatGPT Var

Bilinen en iyi haftalık bilimsel dergilerden Nature, 2023 senesinde bilimi şekillendiren 10 isme ek olarak yapay zekalı sohbet robotu Chat GPT’yi de listesine ekledi.

Bahsi geçen listede kanser ve sıtmayla mücadele eden doktorlara, Füzyon enerjisi araştırmacılarından, Hindistan’ın ay misyonu mühendisinden, Amazon Ormanları’nı korumakla sorumlu Brezilya Çevre bakanına kadar bambaşka araştırma kulvarlarından 10 isim bulunuyor.

Bilim insanlarınca kullanılarak birçok farklı alana hizmet eden Chat GPT, binlerce araştırma verisinin özetleyip, analizini sağlayıp sonuçlar sunduğu bilinen bir gerçek. Bu durum yapay zekalı sohbet robotunu profesyonele yakın bir laboratuvar asistanı haline getiriyor. Ayrıca bazı bilimsel makalelerde de Chat GPT’nin yazar olarak listelerde bulunuyor.

Nature: ” Yapay Zeka Çağ Başlatabilir.”

Yapay zekanın bilimin gelişmesindeki rolüne göndermede bulunan dergi,” yeni bir çağ başlamış olabilir” ifadesini kullandı.

Fakat dergide yapay zekanın barındırdığı risklere de vurgu yapıldı. Yapay zekanın bilimsel araştırmalarda kullanımı konusunda denetim çağrıların öneminin altını çizen dergi “Yapay zeka devrimi başladı ve geri dönüş yok.” diye yazdı.