Zayıflayan tüketim talebi elektronikte yaşanan çip krizini hafifletirken, elektrikli araçlara geçiş nedeniyle hızla dönüşen otomotiv endüstrisine yönelik çip ihtiyacı ise artmaya devam ediyor. Bu nedenle Arm gibi çip tasarımcıları büyüme için otomotivi seçerken, Samsung gibi elektronik çip üreticileri ise kârlarında sert düşüşler kaydediyor.
Pandemiyle birlikte küresel ekonomide baş gösteren çip krizi, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, beyaz eşyadan otomotive birçok sektörü olumsuz etkilemekle beraber, küresel resesyon sinyallerinin bir sonucu olarak düşen talep krizi nispeten yavaşlattı.
Ancak bu kez de otomotiv çiplerinin tedarikinde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Yeni nesil teknolojiler ve donanımlarla dönüşen otomotiv endüstrisinin çok sayıda çipe ihtiyaç duyması, bunun yanında söz konusu çiplerin oldukça pahalı olması, bu alanda faaliyet sürdüren küresel şirketlerin de üretim ve yatırım planlarına yön veriyor. Çip tasarımcısı Arm’dan Intel’e, MIPS’den Synopsys’e, Samsung’dan Dell’e pek çok şirket hem fikri mülkiyet (IP) hem de yatırımda kıyasıya bir rekabete öncülük ediyor.
Softbank bünyesinde, dünyanın önde gelen otomotiv çipi üreticilerine tasarımlar lisanslayan Arm’ın toplam gelirleri 2022’de yüzde 35 artarak 2,7 milyar sterline ulaşırken, otomotiv biriminden elde ettiği gelirler son dört yılda beş kat arttı. Sektördeki gelişimlerini Financial Times’a değerlendiren Arm’ın otomotiv pazarından sorumlu başkan yardımcısı Dennis Laudick, üst düzey bir arabanın şu anda dünyada sahip olunabilecek en karmaşık yazılım parçalarından biri olduğuna işaret ederek, akıllı araçları “temelde tekerlekli bir veri merkezi” olarak tanımlıyor. Laudick, Arm’ın araç içi bilgi-eğlence (entertainment) segmentinde küresel pazarın yaklaşık yüzde 85’ini elinde tuttuğunu ve gelişmiş sürücü destek sistemlerini ifade eden ADAS’ta ise yüzde 55 pazar payına ulaştığı bilgisini veriyor.
Şirket, 2016 yılında mühendislik kaynaklarının yaklaşık yüzde 75’ini donanıma, yüzde 25’ini yazılıma yatırırken, bugün dağılım yüzde 50-yüzde 50’ye gelmiş durumda. SoftBank’ın patronu Masayoshi Son, geçtiğimiz kasım ayında bundan sonra özel odak noktalarının çip tasarımı olacağını duyurmuştu. Şirket bu alanı en kritik büyüme sahası olarak görmekle beraber halihazırda Nvidia, STMicroelectronics ve Renesas da dahil olmak üzere dünyanın önde gelen 15 otomotiv çipi üreticisinin tümü Arm tarafından lisanslanan tasarımları kullanıyor.