Görme Engelli Girişimciden Erişilebilir Dijital Çözüm

Atakan Nalbant’ın geliştirdiği Binclusive, 100 bine yakın engelli bireyin dijital dünyaya bağımsız erişimini mümkün kılıyor.

Sabancı Vakfı’nın 16. sezon Fark Yaratanlar Programı’nda seçilen Atakan Nalbant, engelli bireylerin dijital dünyaya eşit ve bağımsız erişimini sağlamak amacıyla yapay zekâ tabanlı bir platform olan Binclusive’i hayata geçirdi.

Doğuştan görme engelli olan ve yalnızca ışık, renk ile cisimlerin büyüklüğünü ayırt edebilen Nalbant, eğitim hayatına başladığı ilk yıllardan itibaren bilgiye erişimini kolaylaştırmak için yardımcı teknolojilere yöneldi. Henüz 11-12 yaşlarındayken temel kodlama ve programlama becerileri edinen Nalbant, erişmek istediği internet sitelerini kendi ihtiyaçlarına uygun hâle getirecek çözümler geliştirmeye başladı. Lise döneminde ise bu becerileri sayesinde web tasarımı yapabilir hale geldi.

Binclusive: Erişilebilirliğin Akıllı Yolu

2024 yılında kurduğu Binclusive, kurumların web siteleri ve mobil uygulamalarını tüm engel gruplarına uygun şekilde erişilebilir hale getiriyor. Sadece teknik standartlara değil, kullanıcı deneyimine de odaklanan Binclusive; görme, işitme ve diğer engel gruplarındaki bireyleri test ve onay süreçlerine dâhil ederek kapsayıcı bir dönüşüm sağlıyor.

Kullanıcılar, Binclusive entegrasyonu olan platformlarda ihtiyaçlarına göre erişim ayarlarını kişiselleştirebiliyor. E-ticaretten turizme, sivil toplumdan havacılığa kadar birçok sektörde uygulanan bu çözüm, 100 bine yakın engelli bireyin dijital dünyaya erişimini mümkün kıldı.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Nalbant’ın çalışmalarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Atakan Nalbant, Binclusive ile yalnızca kendi yaşamını değil, dijital dünyadaki görünmez engelleri de dönüştürüyor. Doğuştan gelen bir engeli, binlerce kişinin yaşamını kolaylaştıran bir güce çevirmesi büyük bir ilham kaynağı. Teknolojiyi kapsayıcılığın en güçlü aracı haline getirme vizyonu, toplumsal dönüşümün etkileyici örneklerinden biri”