“Yapay Zekâ Yıldızları” Büyüyor

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirme hedefiyle başlattığı “Yapay Zekâ Yıldızları” projesi, birinci yılını tamamladı. Projeyle 36 bini aşkın öğrenciye ulaşılırken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı. Projenin yeni döneminde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

Projenin İlk Yılı

Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Vodafone Vakfı, genç nesilleri dijital geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Vakıf, geçen yıl Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yapay Zekâ Yıldızları” dijital eğitim projesiyle, 12 ilde 58 farklı lokasyonda 183 gönüllü öğretmenin katkısıyla 36 bini aşkın öğrenciye ulaştı. Türkiye’nin 81 ilinde, 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerine yapay zekâ eğitimleri verildi. Projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım, 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı.

Yeni Dönem Hedefleri

“Yapay Zekâ Yıldızları” projesinin yeni dönem hedefleri, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Hasan Süel, yapay zekânın geleceğin dijital teknolojileri arasında kritik rol oynayacağını belirtti. Global Vodafone Vakfı’nın hazırladığı “Eğitim Alanında Yapay Zekânın Artan Rolü” raporuna göre, Türkiye’de okullarda yapay zekâ kullanımı söz konusu olduğunda, öğrencilerin %27’si geri kaldığını hissediyor. Süel, “Yapay Zekâ Yıldızları” projesiyle genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamayı ve yaratıcı fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini amaçladıklarını ifade etti.

Genç Girişimciler için İnkübasyon Programı

Yeni dönemde, Yapay Zekâ Startup Studio ile lise öğrencilerinin yapay zekâ odaklı fikirlerinin girişime dönüşmesini sağlayacak bir inkübasyon programı başlatılacak. Bu program, 20 girişim eğitim programı, 10 girişim hızlandırıcı programı ve 5 girişim demo günü düzenleyecek. Eğitimler fiziksel ve online olarak hibrit modelde gerçekleştirilecek.

Öğrencilerin Yapay Zekâ ile Tanışması

“Yapay Zekâ Yıldızları” projesi kapsamında, öğrenciler yapay zekâ konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebiliyor, kapsamlı bir şekilde öğreniyor ve kendi projelerini geliştirebiliyor. Projeye katılan 744 öğrenciyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, ilk yılda öğrencilerin %85’i yapay zekânın ne olduğunu tanımlayabiliyor; %60,5’i tarif komutlarını nasıl yazacağını öğrenmiş; %79,5’i eğitimi çok yararlı ve öğretici bulmuş; %64,2’si ise öğrendiklerini hemen kullanmaya başlamıştır.

Kırsalda Yapay Zekâ Eğitimleri

Projenin yeni döneminde yüz yüze, online ve web sitesi bazlı eğitimler devam edecek. Gezici Teknoloji Çadırı ile 15 ilde kırsal ilçelerdeki liseler ve köylerde bilim, teknoloji ve yapay zekâ odaklı eğitim aktiviteleri düzenlenecek.

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, “Yapay Zekâ Yıldızları” projesiyle gençleri üretken bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyor. Proje, sadece bilgi aktarmakla kalmayıp, gençlerin üretmesini, denemesini ve fark yaratmasını destekleyecek. Bu yolculukta tüm paydaşlara ve gönüllülere teşekkür ediliyor; birlikte üretme ve güçlenme vurgusu yapılıyor.