Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi’ndeki önemli oksijen kaynakları olarak görev yapan deniz çayırlarının korunmasını amaçlayan “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları“ projesini başlattı.
Proje, Marmara Denizi’nin yaşamsal öneme sahip son deniz çayırları alanlarını haritalandırarak temizlenmesi ve korunması amacını taşıyor.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, deniz çayırlarının oksijen kaynağı olarak kritik bir rol oynadığını, ancak günümüzde kirlilik ve ilgili farkındalık eksikliği nedeniyle bu değerli ekosistemin giderek azaldığını vurguladı.
Yalçın, “Nasıl ki gezegenimizin akciğerleri olan ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Deniz çayırları, oksijen üretim kapasitesine sahip oldukları için denizlerin akciğerleri konumunda bulunuyor ve denizsel organizmaya yaşam ortamı sağlıyor. Bu konuda yürütülecek çalışmalarda projenin kendisi kadar toplumda deniz çayırlarına yönelik farkındalığın ve bilincin artırılması da önem taşıyor.” şeklinde ifade etti.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkı sağlama amacıyla iş planlarında sürdürülebilirliği en üst düzeyde ve stratejik bir öncelik olarak ele aldıklarını belirten Yalçın, Türkiye’de ilk kez kullanılan insansız su altı planörü glider cihazı olan “Deniz Kaşifi”ni Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü ile işbirliği yaparak kullanıma sunduklarını da vurguladı.
İş Bankası ve TÜDAV’ın Projesiyle Farkındalık Artırılacak
Toplantıda açıklama yapan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise deniz çayırlarının ekosisteme sağladığı ekonomik fayda ile ilgili yapılan çalışmalara göre bu türün katkısının, tarımsal alanların sağladığı faydadan daha fazla olduğuna dikkati çekerek şu açıklamaları yaptı:
“Ömrünü tamamlayan Posidonia yaprakları akıntı ve dalgalarla kıyıda banketler oluşturur. Bu yapılar kıyı çizgisini korur, erozyonu önler, pek çok deniz canlısının yaşamını sürdürmesini sağlar. Posidonia oceanica ayrıca, deniz zemininde sık çayırlar oluşturarak birçok canlıyı üzerinde barındırır ve otla beslenen canlıların besin kaynağını oluşturur. Tüm bunlara ek olarak barınma, korunma, yumurtlama ve üreme noktasında da birçok canlıya ev sahipliği yapar. Karbon tutma özellikleri sayesinde de iklim değişikliği ile mücadele eder.”
Proje kapsamında ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri vereceklerini sözlerine ekleyen Öztürk, “Marmara’da kalan son deniz çayırlarını korumak gelecek nesillere karşı bir sorumluluğumuz ve bunu yapmak için çaba gösteriyoruz.” dedi. 1 metrekare alanda bulunan Posidonia oceanica deniz çayırları günde 14 litre oksijen üretebilirken 1 hektarı ise yılda 1024 ton karbon tutabiliyor.