HAVELSAN tarafından geliştirilen Karma Sürü Operasyon Merkezi’nin, insansız hava ve kara araçlarının yanı sıra sürü dronlarının birlikte görev yapabilme yeteneğini saha testi sırasında görüntülendi.
HAVELSAN tarafından geliştirilen Karma Sürü Operasyon Merkezi, insansız hava ve kara araçları ile sürü dronlarının birlikte görev yapabilme yeteneğini sağlayarak saha testine tabi tutuldu.
Kalecik’teki İHA Test Merkezi’nde gerçekleştirilen testte, belirlenen senaryo çerçevesinde 2 adet Bulut Altı İnsansız Hava Aracı (BAHA), 2 adet İnsansız Kara Aracı (BARKAN) ve 5 drondan oluşan dron sürüsü bir arada görev icra etti. Tüm araçlar, yeteneklerine uygun olarak görevleri paylaşıp kendilerine verilen görevleri başarıyla tamamladı.
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, 2020 yılında başlatılan AR-GE projesi ile sürü halinde çalışabilen insansız araçlar alanındaki hedeflerini adım adım hayata geçirdiklerini belirtti.
Bu alandaki çalışmaların İnsansız Kara Aracı BARKAN ile başladığını ve aracı otonom görev yapabilme yeteneği kazandırdıklarını dile getiren Nacar, daha sonrasında bulut altı insansız sistemlerle ilgili çalışmalara yönelip BAHA’yı ortaya çıkardıklarını belirtti. Bu araçlar ve sürüye uygun dronlar ile otonom olarak sürü zekasını uygulamak için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Nacar, bugüne gelindiğinde ise bu araçların birlikte havalandığını ve farklı formasyonlar içerisinde birlikte görev yapabilen bir altyapının hayata geçirildiğini söyledi.
En son saha testinde Karma Sürü Operasyon Merkezi’ni test ettiklerini belirten Nacar, teste dair aşağıdaki bilgileri paylaştı:
“2 öncü İHA’mız havada keşif yapıyorlar. Bunların tespit ettiği hedeflere yerdeki insansız kara araçları yönlendirilebiliyor. Yerdeki insansız kara araçları hedefleri tespit ettikten sonra ayrıca o bölgeye sürü dronlarımızı da göndererek bölgedeki keşfi oradan sürdürmeyi sağlıyoruz. Öncü İHA’lar görev bölgelerine gidiyorlar, o bölgeye sürü sistemlerimizi göndererek bu senaryoyu, bu operasyonu tamamlamış oluyoruz. Bu, dijital birlikler ve sürü teknolojileri anlamında gelmek istediğimiz en önemli dönüm noktalarından biriydi. Bunu sahada gerçekleştirerek çok önemli bir adım atmış oluyoruz. Bundan sonra gelecek sistemlerde daha farklı senaryolar, daha fazla sayıda insansız hava aracının, insansız kara aracının ve sürü dronların olabildiği, birkaç sürü dronun aynı anda faaliyet yapabildiği senaryolar üzerinde çalışarak bu ekosistemi geliştiriyor olacağız. Bugün önemli bir başarıyı yerinde gerçekleştirmiş olduk.”
İhracat Yapılacak Ülkeler Var
Çalışmalarının meyvelerini yavaşça almaya başladıklarını vurgulayan Nacar, BAHA’nın ihracatını gerçekleştirdiklerini ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmasının planlandığını, BARKAN’ı da envantere teslim ettiklerini belirtti.
Nacar, “Bu operasyon merkezi sayesinde aynı anda birden fazla çoklu görevi tek bir komuta merkezi üzerinden otonom bir şekilde gerçekleştirme yeteneğine sahip olacağız. Bundan sonra daha büyük sürüler ve geniş ekosistemler oluşturmak için ilerleyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Mehmet Akif Nacar, sürü konsepti veya karma sürü yeteneğine sahip araçları paket halinde ilk kez satabilecekleri ülkeler olduğuna inandıklarını ve bunu başardıklarında bu alanda bir ilke imza atmış olacaklarını bildirdi.
Algoritmalar Sahada Görev Yapabilecek
Nacar, Karma Sürü Operasyon Merkezi ile gerçekleştirilen testin, “sürü zekasının” algoritma ve yazılım açısından sahaya çıkabilecek olgunluğa eriştiğini belirtti ve şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yazılımlarımızın ve yapmış olduğumuz, geliştirmiş olduğumuz algoritmaların gerek dağıtık sistem olsun gerek merkezi sistemle bu sürülerin yönetilmesi olsun ve gerekse de sürü zekasıyla yapmış olduğumuz bu karma kombine sistem aslında yazılımların gelmiş olduğu olgunluk seviyesini gösteriyor. Dronların birbirine göre göreceli konumları, kendi arasındaki haberleşmeleri, link bağlantıları, haberleşme neticesinde konumlarını değiştirmeleri hepsi bu işin aslında birer parçası. Tabii ki yerden kumanda ediliyor. Sürünün başında bir de komutan var. Komutan yerden komutları veriyor, komutları İHA’lara veriyor. Onlar hedefi bulduğu zaman yere bildiriyor komutana ve o komutan sürüleri oraya intikal ettiriyor. Yerden insansız kara araçlarını, havadan da sürü dronları oraya intikal ettirerek operasyonu tamamlamış oluyor. Bu algoritmalarımızın olgunluk seviyesine gelmiş olduğunu gösteren bir test oldu. Daha zor şartlarda, daha farklı sahalarda bu testleri sürdüreceğiz ve daha başarılı işler yapacağız diye düşünüyoruz.”
Mehmet Akif Nacar, farklı firmaların insansız araçlarını bu sisteme entegre etme amacı taşıdıklarını, bir otonomi modülüyle veya mevcut otonomi yetenekleriyle iletişim sağlayarak bunu başarabileceklerini düşündüklerini ifade etti. Nacar, ayrıca mevcut envanterde bulunan ürünlerin de benzer şekilde karma sürüye dahil edilebilmesi için bir yol haritalarının bulunduğunu belirtti.
Yeni İhracat Haberleri Yolda
HAVELSAN Ürün Geliştirme ve Üretim Direktörü Veysel Ataoğlu da uzun bir süredir sahada çeşitli testler gerçekleştirdiklerini ve çeşitli araçların ortak görev konseptini başarılı bir şekilde yerine getirebilmesini hedeflediklerini ifade etti. Karma Sürü Operasyon Merkezi sayesinde insansız hava-kara araçlarının etkin bir şekilde yönetilebildiğini, bu araçların birbirleriyle iletişim kurabilme yeteneğine sahip olduğunu ve verilen görevleri başarılı bir şekilde yerine getirebildiğini doğruladıklarını belirten Ataoğlu, bundan sonra farklı tipte araçlarla “dijital birliğin” kapsamını genişletmeye çalışacaklarını söyledi. Ataoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Biz bu platformların üreticisi değiliz, bunların akıl noktasındayız. Bu platformları üreten firmalar var ve biz bunları akıllandırıyoruz, bunları bir robot haline getiriyoruz. Bu robotlar da hem maliyet açısından, hem askeri kayıpların azalması açısından, hem de yüksek seviyede başarı oranıyla katkı sağlayacaklar. HAVELSAN bünyesinde yapay zeka dediğimiz bir algoritmayı çalıştırarak bu sistemleri birbirleriyle hareket edebilir seviyeye getirmiş bulunmaktayız.” “Dijital birlik” konseptini müşterilere de anlattıklarını ve bu ürünlere yönelik ilgi oluştuğunu dile getiren Ataoğlu, ihracat faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi: “BAHA’yı ihraç ettik. İkinci ihracatımız da yolda diyebilirim. Orta Asya’da bir ülkeden talep var, yüzde 90 seviyesine geldik diyebiliriz. Hedefimiz BAHA ile birlikte BARKAN’ın da bu sisteme entegre olabildiğini gösterip, yurt dışında kullanılabilecek bir konsept oluşturmaya çalışıyoruz. Hedefimiz yakın zamanda BARKAN’ın ihracatını da gerçekleştirmek”