Avrupa Parlamentosu, dünyada bir ilki temsil eden yapay zeka yasasını kabul etti. Yeni yasa, yapay zeka modellerinin ve kullanımının önemli kısıtlamalarını içeriyor.
Dünyadaki ilk “Yapay Zeka Sasası” Avrupa’da Kabul Edildi
Avrupa Komisyonu, Yapay Zeka Yasasını ilk olarak Nisan 2021’de önerdi. Ancak parlemento tarafından onaylanan yeni yasa, Midjourney ve ChatGPT gibi büyük modeller için daha güvenli ve şeffaf bir standart oluşturmak amacıyla önemli kısıtlamalar içeriyor. Yasanın ilk önceliği, üretim aşamasındaki yapay zeka geliştiricilerinin sistemlerini piyasaya sürmeden önce incelemeye sunmalarını zorunlu kılmaktır.
Yeni yasaya göre, gerçek zamanlı biyometrik tanımlama sistemlerine de kısıtlamalar getiriliyor. Bu çerçevede, kamusal alanlarda yüz tanıma uygulamaları yapabilen akıllı kameraların kullanımı yasaklanacak. Ayrıca, yasanın bir diğer önemli noktası, “sosyal puanlama” gibi vatandaşların davranışlarını analiz eden sistemlere hiçbir şekilde izin verilmemesidir. Yasa ayrıca, biyometrik sistemlerin ve yüz tanıma uygulamalarının yanı sıra, çocuklarda tehlikeli davranışları teşvik ettiği düşünülen sesle etkinleştirilen oyuncaklar gibi cihazlara da kısıtlamalar getiriyor.
Avrupa Parlamentosu tarafından 499 lehte, 28 aleyhte ve 93 çekimser oyla kabul edilen yasanın 2024 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi’nden temsilcilerin yasanın son halini müzakere etmesi beklenmektedir. Bu nedenle, alınan kararlarda küçük değişiklikler olabileceğini belirtmek gerekir.